Édes álmok – keserű éjszakák
Az alvás és a táplálkozás összefüggéseinek felismerése az életmód kutatások új területe. A tudományos megközelítések a cirkadián ritmusnak (szervezet belső órájának) meghatározó szerepére utalnak, jelentős a szerepük abban, hogy a sejtek milyen mértékben képesek energiát feldolgozni. Az új kutatások rámutatnak: mik lehetnek a napi anyagcsere folyamatok ingadozásának az okai, a ritmus megzavarása milyen hatással lehet az egészségre, és összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az alvatlansággal, a depresszióval, a koszorúér-betegséggel és a rákkal is. – A felfedezések erősítik az alváskutatókat és a táplálkozási szakembereket abban – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke –, hogy a megfelelő táplálkozás és a jó alvás segít helyreállítani a belső óránk sokszor tőlünkfüggetlen ingadozásait, és magyarázatot adhat arra is, hogy az alváshiány következtében miért jelentkezik az éhség érzete, ez hogyan kapcsolódik az elhízás nem kívánatos következményeihez, és ennek milyen hatása van az öregedés folyamatára.
A szövetség orvosi intézménye, a Budapesti Alvásközpont tapasztalatai alapján az elhízás nemcsak a súlyos alvási betegségnek, az apnoénak lehet az egyik oka, hanem az elégtelen és rossz minőségű alvás következménye egészségtelen táplálkozáshoz vezet. Mindezek megismertetésére a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közösen széles körű tudományos ismeretterjesztő tevékenységet indítanak Magyarországon.